Завръща ли се хепатит "А" в Пловдивско, известен още като болестта на мръсните ръце?

За последните 6 месеца са регистрирани 122-ма души. 

Единствено Сливен ни изпреварва - там диагностицираните са 124. В другите райони на страната те са не повече от 20.

Пикът в Пловдив е бил през август със 42 случая. Тревожното е, че и през последните два отчетени месеца - октомври и ноември, има по 19 заразени. За сравнение в 13 области у нас през това време няма нито един случай.

Вирусният хепатит "А" е заболяване, което засяга хора от всички възрастови групи, а най-много децата в училищна възраст. Наблюдава се есенно-зимна сезонност при него.

Според медици ситуацията в момента е под контрол, но това не бива да успокоява, за да не се повтори 2006 година. Тогава с хепатит "А" пламна "Столипиново", огнища имаше е в няколко села от областта.

Инфекционистите им се изправят косите, като си спомнят, че тогава през клиниката минаха над 3000 заболели. С големи усилия ситуацията беше овладяна.

По мнението на експерти при евентуална епидемия от хепатит "А" сега ще стане още по-тежко, защото в Инфекциозна клиника се лекуват най-много болни от COVID и персоналът е силно претоварен.

"До големият брой заразени през последните месеци се стигна заради възникнали огнища в карловски села, където не се спазвани достатъчно санитарните норми. Липсата на вода помогна на заразата", коментира инфекционистът доц. Андрей Петров. Той призова хората да спазват стриктно личната хигиена, за да се предпазят от опасното и заразно заболяване, кеито уврежда сериозно черния дроб и изисква продължително лечение. Проблемът, е че някои хора го карат без най-характерния симптом - жълтеница, и разбират едва след година, когато получават чернорнодробна недостатъчност.

"Извърших сериозно проучване върху голямата епидемия в Пловдив през 2006 г. Тя възникна в "Столипиново", където хигиенните условия са лоши - по няколко семейства са в апартамент, проблемът с канализацията и водоснабдяването е факт,  повсеместно изхвърлят на отпадъци на улиците", обясни проф. Николай Ватев от Катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“ в МУ - Пловдив за "24 часа".

По думите му се наблюдава периодично избухването на епидемични взривове. Много е вероятно този момент да е настъпил сега в Пловдив.  Той препоръчва  за по-сигурно хората да се ваксинират срещу хепатит "А".

"За съжаление ваксината не е включена в имунизационния календар, въпреки нашето предложение. Всеки може да си я постави при желание и ще се спаси от болестта", добави проф. Ватев.