Най-известното щъркелово гнездо е в България. Интересно, нали? Намира се в гоцеделческото село Баничан. В него живеят мъжкият щъркел Изгрев и дамата на сърцето му Пролетка. А от седем години тяхното ежедневие може да се наблюдава в реално време чрез инсталираната в “дома” им IP камера.

“От тогава всеки може да наблюдава онлайн от всяка точка на света какво се случва в гнездото от 1 март до 31 август. В този период се заселват щъркелите в Баничан”, обясни пред GlasNews.bg Румяна Джибова, секретар на читалище “Изгрев - 1930” в Баничан.

Тя допълни, че гнездото е осиновено от семейство японци - Хироюки Сомо и съпругата му Мария Соколова.

“След като обявихме кампанията за осиновяването на гнездата в социалните мрежи, за много кратко време всички бяха осиновени. Остана това с IP камерата. И през Фейсбук с нас се свърза момичето, което отдавна е в Япония. Там работи, а преди това е завършила Токийския университет. И попитаха “Може ли и ние да осиновим?”. Щъркелите вече си имаха име - Пролетка и Изгрев. Хироюки е открил някакъв знак в имената им. Пролетка му е напомняла на пролетта - на новото, зараждащото се, хубавото, а Изгрев свързал с Япония - страната на изгряващото слънце”, разказа още Джибова.

По думите й след поставянето на видеокамерата интересът към грациозните птици се е засилил. За тях е направен и филм, който е представен пред 1500 ученици в района.

Според Джибова хората могат да се поучат от щъркелите и грижите, които те полагат за семействата им.

А имената на щъркеловата двойка са избрани чрез конкурс.

“Обявихме конкурса по интернет, за да могат хората да предлагат интересни имена и да кръстят най-известните щъркели. Получихме много предложения, включително и от ефира на различни радиостанции. Към нас летяха толкова много предложения, че ни беше трудно да преценим. И може би тези, които паснаха най-много, бяха Изгрев и Пролетка. Изгрев - на името на НЧ “Изгрев”, което винаги помага на дейностите на БДЗП и е радетел на културните символи и да се запазят традициите на народа ни. А Пролетка - символ на пролетта, на новото начало, на благоденствието”, обясни Димитър Попов, председател на БДЗП - Гоце Делчев.

По думите му Баничан е селото с най-много щъркели в общината. Към момента има 12 двойки.