Лекарства или други вещества най-вероятно са погълнали трите деца в добричкото село Кардам, след като в неделя вечерта едно от тях – 9-годишно момченце, почина в дома си.

Затова и от прокуратурата обявиха, че разследват склоняване за самоубийство.

И днес остава тежко състоянието на 11-годишната сестра на починалото момче – с опасност за живота е. Тя, заедно с още едно дете от семейството, са настанени в болница във Варна.

Останалите три деца от многодетното семейство също са били изведени от дома си и са настанени за наблюдение в болницата в Добрич.

Наденицата или бактерия уби малко момче в Кардам? Мистерията се заплита!

Основната версия, по която работят институциите е отравяне, коментираха от Районната прокуратура в Генерал Тошево.

"Досъдебното производство е образувано по чл. 127, ал.1 от НК. Това е престъпление за склоняване към самоубийство. Това е версията, по която се работи. Насочени сме, естествено, от лекарите към отравяне, тъй като три деца от това семейство са били със симптоматиката, която е имало и починалото дете за съжаление. Химически експертизи са назначени, съдебно-медицинска експертиза, взети са вътрешно-органни части, които са изпратени във ВМА в София", уточни ръководителят на районната прокуратура Йорданка Чанева.

Докато не излязат експертизите е трудно да се каже причината за отравянето.

Шест деца се натровиха с наденица, едното почина - 9-годишно момче!

Бабата на децата обаче настоява, че малчуганите не са имали достъп нито до лекарства, нито пък до други препарати.

"Вкъщи нямахме никакви лекарства. Нямаха нищо. Нямаме отрови, откъде отрови? Те даже ме попитаха за нафталин, за спирт. Той е голям, той не може да вземе такива работи, той никога не е взимал такива работи, без да ни пита", каза пред bTV Стоянка Йорданова.

Екипът на Спешна помощ е подценил случая. В това са убедени близки и съседи на многочленното семейство от Кардам.

"При положение че три деца повръщат едновременно и имат болки в стомаха, би трябвало да ги заведат до болница", коментира съседката Мария Василева.

"Децата бяха чисти, нахранени, при никого не са отишли да просят храна, макар че живеят в нищета. Докторът се оправдава с това", каза друга близка на семейството.

А дядото на шестте деца обвинява себе си за смъртта на 9-годишното си внуче.

"Сгреших! Трябваше да повикам личния лекар, която е добра специалистка. А аз се надявах на Бърза помощ", споделя с мъка възрастният човек.

За да се изключи хранително отравяне със салам са взети проби, както от училищния стол, така и от магазина, от който са пазарували близките на децата. Той е и временно запечатан.

Собствениците му са категорични, че зареждат стока само от лицензирани доставчици.

Те настояват, че трайността на стоките е в гаранция. Резултатите от пробите обаче ще бъдат готови до края на седмицата.