Полетът край Шабла е възстановен до последната секунда, цялата информация е снета. Потвърждават се заключенията от доклада на Военна полиция – не е човешка грешка, загубата на пространствена ориентация е нещо специфично. Има посочена вторична причина, има неща, които е могло да бъдат направени по-добре на земята, настоя пред БНТ служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

По думите му операцията по намирането на черната кутия на изтребителя е уникална, поради дълбочината. Според него лабораторията очевидно е секретна.

"Това е извън моите правомощия - да посочвам виновни. Категорично се отрича, че самолетът е свален или е взривен. Самолетът е бил в техническа изправност. Отрича се всякаква версия за атака, ракета. Не са приключили следствените действия по случая. Главният командващ е българин, учението е българско", посочи Панайотов.

Припомняме ви, че наш екип замина преди дни в Русия, заедно с черната кутия на падналия МиГ-29, където трябваше да бъде разчетена.

На 9 юни изтребителят, пилотиран от майор Валентин Терзиев, посмъртно повишен в подполковник, падна в морето по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС - "Шабла 2021".

Издирването на черната кутия на изтребителя продължи 2 седмици. Намериха я на 70 метра дълбочина, но с повреда.

Черната кутия на разбилия се МиГ-29 е разчетена

Съпругата на загиналия пилот: Посочената основна причина всъщност не е основна

Наградиха и повишиха посмъртно загиналия пилот - майор Терзиев

13 секунди – толкова се губят от последните действия на загиналия пилот