Ново видео показва момента на смъртоносната авиокатастрофа в "Граф Игнатиево", при която загинаха пилотите на машината.

При инцидент с учебно-тренировъчния L-39 ZA живота си загубиха майор Петко Димитров и ст. лейтенант Венцислав Дункин. 

Фаталният сблъсък  стана при подготовка за утрешните демонстрации. На авиобазата се провеждаше генерална репетиция за авиошоуто, което трябваше да се проведе в събота, но беше отменено заради инцидента.

Дункин е трябвало да се ожени за любимата си в родния Разлог. Наскоро за последно младоженците са били в Разлог, за да правят последни уточнения по сценария на сватбеното тържество. Двамата очаквали и първото си дете.

По-рано днес бе обявено, че Военна прокуратура започва разследване на катастрофата с учебно-боен самолет L-39 ZA в авиобаза „Граф Игнатиево“. Екип от военни прокурори и следователи, съвместно със служба „Военна полиция“ ще установяват причините и обстоятелствата за възникналия инцидент.

Предстои извършването на оглед на местопроизшествието, установяване и разпит на свидетели, както и на всички длъжностни лица, съпричастни към планирането, осъществяването на тренировъчния полет, поддръжката на летателната и наземната техника.

Ще бъде иззета цялата документация, относима към случая. Предстои назначаването и на множество експертизи.

Сватба готвел един от загиналите пилоти, очаквал дете

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов дните 14, 15 и 16 септември 2024 г. бяха обявени за дни на траур в Министерството на отбраната, Българската армия и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

В знак на почит към пилотите майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, загинали при катастрофата, се забранява провеждането на празнични мероприятия, а планираните се отменят, съобщиха от Министерството на отбраната.

Първи кадри от момента на авиокатастрофата край Граф Игнатиево ВИДЕО

Какъв е самолетът, катастрофирал край Граф Игнатиево