Седмица преди взрива срещу автомобила на главния прокурор Иван Гешев, НСО и спецчасти на МВР са провеждали съвместно антитерористично учение на полигон край Пловдив. Една от задачите, които охранители и спецполицаи са изпълнявали, е била свързана с действия при бомбен атентат с насочен взрив. От разследването на неуспешното покушение срещу Гешев се разбра, че взривът срещу него е бил именно насочен, което обяснява и липсата на голям кратер. Характерното за насочения взрив е, че ударната вълна се насочва по предварително определената посока като употребата на метални сачми би могло да нанесе сериозни щети дори върху бронирани повърхности. Освен това се разбра, че за бомбата не е използван тротил, а друго вещество, което потвърждава сериозната организация на извършителите на атентата.

Ексклузивни снимки от учението на НСО и МВР показват и пораженията от насочен взрив. На първата снимка е показана тръба с медна паничка, която при взрив се свива и лети над 100 метра като нанася поражения с точност на РПГ. На втората снимка се виждат и конкретните поражения върху кевлар, като е видно, че насоченият взрив пробива защитата, подобно на снаряд от РПГ. На третата снимка – автомобил, обект на насочен взрив. Разликата между колата на Гешев и автомобила на снимката е, че на главния прокурор е била бронирана.

Съдейки по пораженията, взривът не е бил само за сплашване на Гешев

Насочен взрив преди детонацията

Всичко това показва, че докато у нас втора седмица се води дебат имало ли е атентат срещу обвинител №1 и каква е била силата на взрива, българските служби са тренирали подобно покушение малко преди автомобила на Иван Гешев да стане обект на атака. Така се оказва, че в България главният прокурор се налага да се обяснява дали и какъв взрив е бил използван срещу него, докато само дни по-рано НСО и баретите от МВР са тренирали своите реакции при подобно покушение.

От първо лице: Иван Гешев за атентата срещу него

В синьо са пораженията от насочен взрив, а в червено от РПГ

За момента от НСО и ДАНС не са коментирали атаката срещу обвинител №1, а изказванията на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев по темата имат по-скоро политически характер. Още повече, че не е ясно как МВР има оперативна информация за извършители и поръчители, докато от следствието не потвърждават тези твърдения.

Експерт от Военна академия консултира разследването на опита за атентат срещу Гешев

Пораженията от насочен взрив върху автомобил, който е без бронировка