Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в страната расте. В четвъртък заразените за 14 дни са 96.08 на 100 хиляди души, при 91.59 предходния ден.

Област Враца премина в жълто с над 100 заразени на 100 хиляди души. На картата по този показател в жълто са и София, Варна и Бургас.

Промяна има и в картата на епидемичната обстановка по региони. Всички пет региона, на които е разделена страната, са в нулевия светлосин етап. Очаква се обаче западният регион 1 да влезе в зеления първи етап в рамките на пет дни.  

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19. 

Според Плана за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19: 

Първият етап от плана предвижда разширяване на обхвата на обекти и дейности, спрямо които са въведени противоепидемични мерки, контролиране спазването на мерки, създаване на организация за контрол и наблюдение на мерките, предава Дарик Нюз. В сферата на образованието етап 1 предвижда изследване за COVID-19 с бързи антигенни тестове веднъж седмично на учениците и на педагогическия и непедагогическия персонал; преустановяване провеждането на организирани дейности с ученици, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др. Работодателите нямат специфични задължения, освен общи препоръки и указания. 

По отношение на мерките - ден по-рано от Столичната община поискаха във всички общински лечебни заведения да бъде въведено изискване за носене на маска - както от работещите там медици, така и от пациентите.

Онлайн може да се следи и разпространението на COVID-19 в реално време.

Нови 643 с COVID-19, 2 души са починали