Цените на храните в малките градове са по-високи, докато голямата конкуренция води до по-евтини стоки в по-големите населени места, показват данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища.
Председателят й Владимир Иванов даде за пример Благоевград, който държи първенството по цени на хранителните стоки.
В същото време олиото в Пловдив (район, в който се отглежда много слънчоглед) е по-скъпо, отколкото в София.
Цената на олиото пак нараства. Къде и с колко?
"Пазарът е разнообразен, важното е водещият принцип да е този на търсенето и предлагането", допълва той пред "Труд".
Захарта, картофите и някои други зеленчуци във Варна се продават на цени, които са едни от най-високите в страната, каза още Владимир Иванов.
Според него тази тенденция е от години и трудно може да се обясни.
"Може би варненци са по-платежоспособни или пък причината е това, че Варна е курортен град", коментира Иванов.
По данни на комисията олиото е поскъпнало с 52% през последната една година, като основната причина е лошата реколта от слънчоглед през 2020 г.
Олиото подгони 5 лева. Скъпотия до шия в потребителската ни кошница
В момента обаче се наблюдава свръхпредлагане на слънчоглед и това ще доведе до понижение на цената, което крайните потребители ще усетят до края на годината, прогнозира експертът.
По думите му същата е тенденцията и при брашното заради очакваната добра реколта от пшеница.
Не се наблюдава поскъпване при останалите хранителни продукти.
Прочетете още
- 18:00 Митове и джапанки: Гръцката полиция срещу българския турист (или обратното)
- 13:00 Мъж отмъкна колело и го скри… за да не му го откраднат, докато търси плячка СНИМКИ
- 17:00 Доброто е заразно! Нека всички вземем пример от мъж от Варна
- 15:00 Когато единствената ти мечта е да се бориш. Думите на малкия Митко учат на уроци