Цените на храните в малките градове са по-високи, докато голямата конкуренция води до по-евтини стоки в по-големите населени места, показват данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

Председателят й Владимир Иванов даде за пример Благоевград, който държи първенството по цени на хранителните стоки.

В същото време олиото в Пловдив (район, в който се отглежда много слънчоглед) е по-скъпо, отколкото в София.

Цената на олиото пак нараства. Къде и с колко?

"Пазарът е разнообразен, важното е водещият принцип да е този на търсенето и предлагането", допълва той пред "Труд".

Захарта, картофите и някои други зеленчуци във Варна се продават на цени, които са едни от най-високите в страната, каза още Владимир Иванов.

Според него тази тенденция е от години и трудно може да се обясни.

"Може би варненци са по-платежоспособни или пък причината е това, че Варна е курортен град", коментира Иванов.

По данни на комисията олиото е поскъпнало с 52% през последната една година, като основната причина е лошата реколта от слънчоглед през 2020 г.

Олиото подгони 5 лева. Скъпотия до шия в потребителската ни кошница

В момента обаче се наблюдава свръхпредлагане на слънчоглед и това ще доведе до понижение на цената, което крайните потребители ще усетят до края на годината, прогнозира експертът.

По думите му същата е тенденцията и при брашното заради очакваната добра реколта от пшеница.

Не се наблюдава поскъпване при останалите хранителни продукти.