Рекордна парична наличност отчита Община Пловдив към края на ноември, месец преди да се сложи чертата на Бюджет 2021 година.

При редовния отчет на бюджета става ясно, че наличните финансови средства са в размер на 103 млн. лева. Това е при положение, че според първоначалния отчет към края на годината трябва да има едва 2,7 млн. лева налични финансови средства. Натрупването на финансови средства е в размер на 40 млн. лева през последните 11 месеца, като в началото на годината те са били 62 млн. лева, информира TrafficNews.bg.

Към 30 ноември събраните данъци, такси и други приходи са в размер на 150 млн. лева при заложени 174 млн. лева в началото на годината.Очакванията на финансистите на Община Пловдив са през декември да се съберат още 20,6 млн. лева, като накрая на годината приходите да станат общо 171 млн. лева – едва 3 млн. лева по-малко от предвиденото.

Видно от справката пловдивчани стриктно са плащали данъците си, като по някои от тях дори се очаква преизпълнение. Такова вече има при данък придобиване. В началото на годината са били предвидени 30 млн. лева от този налог, а към ноември сумата е 31 млн. лева. От общо данъчните приходи от 79 млн. лева заложени, са прибрани 75,8 млн. лева.

„Дупката” между очаквано и получено е от т.нар. приходи от доходи и собственост – от очаквани 21,6 млн. лева към 11 месец събраните са едва 13,8 млн. лева.   Към това към бюджета на града от държавата при заложени 209 млн. лева са преведени 199 млн. лева.

Въпреки по-малките приходи градската администрация е спестила сериозно средства. От преведените 199 млн. лева за държавни делегирани дейности е изхарчила с 40 млн. лева по-малко, които са спестени.

Другите 60 млн. лева са от местни дейности, които са събрани, но неизхарчени.  Най-голямото перо, по което са спестени над 40 млн. лева са капиталовите разходи. Голяма част от проектите на Общината не бяха стартирани по план заради обжалвания, а други започнаха едва наскоро.  Плановете на Община Пловдив са през декември да изхарчи 87 млн. лева. Всички останали средства ще се прехвърлят в бюджета за 2022-а.  Към този момент прогнозите са 40 млн. лева излишък.