Депутатите промениха правилата, по които се местят партидите от универсалните частни пенсионни фондове в НОИ.

Възможно ли е обаче след 2021 година две пенсии да правят по-малко от една? И колко точно ще получават пенсионерите.

Промените влизат в сила от 2022 година. Тогава пенсионерите ще могат да пренасочват средствата към т. нар. втора пенсия преди да е започнала да тече последната им година на работа.

Важно за всички с втора пенсия!

Новите правила ще засегнат около 18 000 жени. Според президента на КСНБ Пламен Димитров може да се окаже, че пенсионерите с 2 пенсии могат да получават по- малко от 1.

"Втора пенсия като число ще имат малко хора. Целият въпрос е, че първата ще бъде намалена, което почва от 10% и това трябва да се каже на хората. Има риск двете пенсии да са по-малки като стойност от една. Ако останем в неведение, ще дойде момент, в който всички ще сме виновни", заяви Димитров пред Bulgariа ON AIR.

Министърът на социалната политика Деница Сачева обаче изказа друго мнение.

Край! Сумите по личните партиди за втора пенсия са стопени!

"Ще видим, че тези от тях, които имат по-високи ще получават между 45 и 200 лв. допълнително", пресметна тя.

От август месец 2020 година пенсионерите получават и 50 лв., във връзка с усложнената ситуация около пандемията.

"Със сигурност до края на март продължават всички мерки, предстои удължаване на 60/40 и 80/20 до края на месец юни. Много са разговорите, които водим с работодателите и синдикатите, има различни виждания, има работодатели, които искат мерките да се удължат до края на годината, други, които смята, че трябва да приключат септември месец", допълни министърът на социалната политика.

По данни на социалното ведомство безработни по последни данни са 7%. Запазените работни места от началото на кризата пък са около 300 000.