Полярно сияние озари отново небето над България тази нощ. Това алармират свидетели на небесното зрелище, обагрило нощта в червено. Гражданин заснел гледката от локация в Разградско, съобщава Meteo Bulgaria. То е било наблюдавано също над Годеч, Лом и Монтана.

Припомняме, че най-силната магнитна буря за последните 20 години удари Земята днес. Предупреждение за това бе издадено от Центъра за прогнозиране космическото време на САЩ по-рано през деня.

Както е известно, по време на активната си фаза Слънцето изхвърля големи маси от плазма и след като потокът от частици стигне до планетата ни, той бомбардира земната атмосфера, пораждайки по този начин геомагнитна буря.

Доживяхме! Полярно сияние се появи в България! СНИМКИ

Най-силната магнитна буря в последните 20 години удря Земята до часове

Според учените от Центъра, интензитетът на настоящото изригване ще е толкова сериозен, че е съвсем възможно Полярното сияние (породено от навлизането на частици слънчева плазма във високите слоеве на атмосферата) да бъде видимо в по-северните държави в Европа. Прогноза имаше, че ще има възможност да бъде видяно и у нас, което стана факт тази нощ.

В началото на ноември миналата година в България можеше да се наблюдава полярно сияние, което обагри небето в червено. То бе видимо от различни точки на страната с невъоръжено око.

При подобни явления са възможни смущения в радиокомуникациите и в чисто човешки план, силно главоболие.

Очаквайте подробности!

Гледката над Годеч

Над Лом

 

Небето над Монтана

Астроном: За нашите ширини сиянието може да бъде само в червен цвят

 

Снимки: Никодим Димитров, Гергана Георгиева, Теодора Иванова