За първи път виждаме полярно сияние в България! Десетки българи алармират за необичайно явление в небето над страната ни. В деня на изборите се появи ярка червена светлина, която стресна мнозина, а други видяха извънземна "ръка" в небосвода. Според специалисти това е следствие от силната магнитна буря, която се очаква да удари планетата ни.

"Необичайна червена светлина притесни хората в България. Много от вас ни изпратиха снимки на червеникава светлина, която прилича на пожар, но явлението се забелязва и от Румъния и Унгария. Според нас става въпрос за полярно сияние, следствие от силната магнитна буря, която се очаква да удари планетата ни", пише Meteo Balkans.

Интересната червеникава светлина се наблюдава и близо до Варна. Снимките са от Кранево, Варна, Кардам, с. Свещари, Исперих, село Яребица, общ. Дулово и Провадия.


В Мрежата се нароиха снимки, показващи необичайното явление:

Казанлък - Енина, Валери Балабанов

 

Кадри на полярното сияние и от Бобов дол, Дейвид Кичуков

 

Полярното сияние се вижда и от Пловдив и от с. Екзарх Антимово, област Бургас. Снимки: Maria Di Angeli Емил Мерйем

 

Полярните светлини (полярно сияние) са природен феномен, открит както в северното, така и в южното полукълбо, който може наистина да вдъхнови страхопочитание.

Произходът на сиянието започва на повърхността на слънцето, когато слънчевата активност изхвърля облак от газ. Учените наричат ​​това коронално изхвърляне на маса (CME). Ако някой от тях достигне земята, отнемайки около 2 до 3 дни, той се сблъсква с магнитното поле на Земята. Това поле е невидимо и ако можете да видите неговата форма, то би направило Земята да изглежда като комета с дълга магнитна „опашка“, простираща се на милион мили зад Земята в обратна посока на слънцето.

Когато изхвърлянето на коронална маса се сблъска с магнитното поле, това води до сложни промени в областта на магнитната опашка. Тези промени генерират токове на заредени частици, които след това текат по линии на магнитна сила в полярните области. Тези частици се подсилват с енергия в горните слоеве на Земята и когато се сблъскат с кислородни и азотни атоми, те произвеждат ослепителна аврорална светлина.