Подвижната библиотека в Търново заприлича на... празен гардероб.

"Книгата е прозорец към света - остави, вземи или прочети тук твоя!", това е слоганът на "Отворената библиотека" във Велико Търново. От споделена снимка в мрежата става ясно, че в библиотеката няма нито една книга, каква ли е причината... сещаме се за две! Или Търновчани много обичат да четат книги и веднага щом се зареди библиотеката с четива те ги грабват, или вандали задигат книгите от библиотеката. По-скоро мислим, че е второто.

Цанко Данков е споделил в мрежата снимката на малката библиотека в Търново. Прави впечатление още разбитото стъкло в горната част на уличната библиотека. Самият Цанко пише следното:

"Тези дни решихме да се поразходим вечер във Велико Търново и да се полюбуваме на светлинната новогодишна украса. Да, всичко свети, красиво, предколедно, елхата пред Общината сияе в менящи се цветове... Абе, красота! И после пред театъра, това! Сякаш за баланс. Да не се захласваме много и да се върнем на земята. "Отворена библиотека", без нито една книга, но с разбито стъкло на горната лавица. Сетих се и за гардеробът в Горна Оряховица, който беше нещо като банка за дрехи на нуждаещите се и как едни хора го бяха "прибрали". Какво ни става? Толкова ли сме лоши, невъзпитани?".

Въпреки неприятната гледка, на която е попаднал Данков, той споделя, че вярва в духа на Коледа и в това, че всеки се ражда добър. "Весели празници и нека запазим добрината в душите си!", пожела мъжът в края на публикацията си.

В коментарите под поста Любомир Трифонов пише, че стъклото на библиотеката го чупят за пети път. "Няколко пъти засичам човек да поправя вратичките. След ден два отново се посяга", добавя той.

Любопитна подробност е, че има поставен стикер, който информира, че библиотеката се охранява от охранителна фирма. Вероятно този стикер е поставен само, за да сплаши вандалите - е, и за това не става!

"За щастие, улучвал съм такива външни библиотеки с книги и прекарвах часове да чета навън по площадки и паркове най-различни книги. Чувството е неописуемо! За съжаление, глупав народ сме!", пише потребител на Фейсбук.

Петя Каращанова споделя, че е оставяла книги в тази библиотека и се надява някой да ги е прочел. "Няма ги и дано не са в някой кош за боклук!", написа още тя.

Райна Недялкова също е оставяла книги там, а на следващия ден е ставала свидетел на това как хора продават четивата. Ето какво написа жената:

"Толкова ми е болна тема. Оставях много книги там... включително и мои авторски стихосбирки, но на другия ден ги виждах за продажба от хората, продаващи антикварна литература или бяха отишли за разпалки на нечия печка... И ми е тъжно. Когато искаш да ти е хубаво на душата. А други хора пък им е хубаво да е счупено и грозно... Защо ли? Нямам отговор... само душата ми плаче и е със счупено стъкло...като това на витрината."

Деградацията на нацията: Купчина книги, но не в библиотека, а до контейнер за боклук