"Тези контейнери не са ли за събиране на дрехи? Или това семейство си дарява детето?", това написа в социалната мрежа Мирослав Ангелов.

Мъжът е споделил снимки, на които виждаме, че дете е пъхнато в контейнер за разделно събиране на стари дрехи и обувки в Димитровград.

До контейнера пък са застанали трима човека, които придържат краката на детето, влезнало да разгледа "стоката".

Въпросните контейнери имат за цел последващото оползотворяване и рециклиране на старите текстилни материали и обхваща всички видове отпадъци от кожа и текстил.

Най-мащабната инициатива за популяризиране на системата за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението е тази на Българския червен кръст (БЧК), подкрепена от фирма "Хюманита" с опит в рециклирането.

Разбиха контейнер за дрехи. Кой и защо го направи? СНИМКА

Текстилните изделия, които могат да бъдат оставени в контейнерите, могат да включват дрехи, домашен текстил, чанти и други аксесоари, да са в годно за употреба състояние, тоест чисти, и да са прилежно опаковани в торбичка. Събраните продукти периодично се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване.

Не винаги обаче контейнерите се използват по предназначение, тъй като някои хора си позволяват да "влизат" в тях и да си "напазаруват" облекло.

Преди известно време мъж беше забелязан в контейнер за дрехи в Ямбол. Човекът е уловен в крачка точно в момента на "шопинга".

Мъж си "напазарува" дрехи, мушна се в контейнер СНИМКА

Не липсват и трагични инциденти. 26-годишна жена е загинала, след като е влезнала и се заклещила в контейнер за дрехи. Нелепият инцидент се е случил на паркинг край германския град Щутгарт, а случаен минувач е открил тялото й.

"Вероятно младата жена се е опитала да вземе със себе си използвани дрехи от контейнера. Тя обаче се е заклещила в горния капак и не е успяла да се освободи от затрудненото положение", посочват органите на реда в района.

Млада жена се заклещи в контейнер за дрехи, почина