Варненци останаха озадачени как да постъпят в една неприятна ситуация. Мъж е видял лежащ на тротоара мъж. Веднага сигнализира на спешния телефон. От там е пренасочен към полиция, после към спешна помощ. В последствие пристигат медици на мястото и се установява, че човека е пиян.

„Човек с работни дрехи легнал на тротоара. Ул. „Габрово“ 14. Обаждане до 112 пренасочват до полицията. Полицията казват, че нямат свободни екипи. Пренасочване до бърза помощ. Следва страхотно каране защо не съм отишъл да помогна на човека. Обяснявам на жената, че нямам нужната квалификация за предмедицинска помощ и мога да навредя на човека, отколкото да му помогна. Следва 20-минутна караница. През това време минаха десетки минувачи. Да само минаваха покрай тялото без никакъв интерес. Да живеят държавните работници и институции, ламтящи за пари,“ написа Пламен Комарев в социалната мрежа.

И допълни: „Най-накрая дойде линейка. Оказва се подпийнал човек с дрехи на ОМВ. Посритаха го казаха му да се изправи. Накараха му се. Човека кротко си стана и се премести. Линейната си тръгна. Странно. Но явно така се прови в България. Чудя се социалните обвързани ли са със 112.“

Други обаче не са на неговото мнение.

„Какво очаквате да направят от Спешна помощ? Това, че някой се е напил и си е полегнал, не е спешен случай.“

„Добре, установено е, че се е напил. Но този човек трябва да бъде подаден на социалните. С дрехи на ОМВ е. Може да са го уволнил и да се е сломил психически и да си е пийнал. Къде ни е социалната държава. Къде ни е връзката с институциите. Аз от медицинските екипи освен идентифициране на състоянието на лежащ неподвижно човек друго нищо не искам. Проблема идва от тук нататък. Не го ли осъзнавате? Но за съжаление всичко спира до тук. Той пак ще се напие. Ще се хвъли през моста, или ще изплаши някое дете като му иска пари, или недай се боже ще убие за пари,“ написа още авторът.

„А много ли е хубаво, че заради пиян мъж, недай си боже някой умре защото няма екип. Екипа се бави защотоооо??? Заради пияница! Отидете питайте го дали е ок, има ли нужда от помощ. Не да гледате от прозореца лежащ мъж и звъните на 112. Колко по лесно щеше да е да слезете и да питате дали е ок. Ако ви каже, че е ок и има нужда само от водчица, няма нужда да звъните на 112,“ смята жена.

Вие как бихте постъпили?