Полицаи глобяват неправомерно велосипедистите по ул. "Граф Игнатиев" в столицата.

По цялото трамвайно трасе има поставени пътни знаци, които позволяват движението на велосипедисти, но от една седмица полицаи от "Охранителната полиция" пишат фишове на стойност 30 лв. на хората, които се придвижват с колелета.

Галин Панчев е доставчик на храна с велосипед, той е един от потърпевшите на странната акция на полицията. Засега се е разминал с фиша, но вчера е бил спрян и предупреден лично от патрул, докато чака на светофар.

Важен апел към велосипедистите и тротинеткаджиите

"Те почакаха до мен, след което се приближиха и ми посочиха знака, за да ми покажат, че има задраскано колело, аз обаче бях подготвен и им казах, че този знак не означава това, което си мислят", казва Галин Панчев за БНТ.

Още миналата седмица от сдружение "Велоеволюция" са изпратили запитване до столичната дирекция на вътрешните работи, но до този момент отговор на питането им няма.

"Да ни обяснат каква е тази акция, колко велосипедисти са глобени и кога полицаите ще преминат допълнително обучение за значението на знаците, защото очевидно не ги познават", каза Радост Маринова, сдружение "Велоеволюция".

За акцията вече се разчу от постове в социалните мрежи и някои решиха да слязат от велосипедите си, защото ги е страх да не са следващите, които ще получат фиш на стойност 30 лв.

Интересното в случая е, че фишът е за каране по тротоара, като глобените твърдят, че са карали по трамвайните релси. По тротоара имат право да карат само деца до 12 години.

Полицията и Столичната община са потърсени за коментар по този казус, очаква се позицията им.

Коли отнесоха двама велосипедисти на една и съща улица в Пловдив