Три деца от катастрофиралия на магистрала „Тракия“ със сръбски автобус са с опасност за живота. Те са настанени в Университетската болница в Стара Загора.

Дежурният лекар от спешното отделение д-р Динко Банков уточни, че състоянието им е сериозно. Предстои ампутацията на краката на четвърти пострадал при катастрофата, възрастен мъж.

Пред Спешното отделение, както и по-рано,  ръководителката на групата разказа, че причината за катастрофата е повече от нелепа – шофьорът се обърнал да свали една седалка, изпуснал за момент волана и автобусът се преобърнал. Тя уточни, че е пътувала на седалката зад шофьора.

*ОБНОВЕНА в 1,32 часа

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пристигна в болницата в Стара Загора, където са настанени децата, пострадали при тежката катастрофа на АМ „Тракия". Той съобщи какво е тяхното състояние.

„Едното дете е в по-критично състояние, в момента се извършват реанимационни мероприятия, но е хемодинамично, стабилно като показатели. Тази нощ ще се наблюдава и ще се извърши кръвопреливане. Имаме екипи с консултанти в София, ако се наложи утре то да бъде транспортирано”, заяви той. То е на 11 години и е с 3 фрактури на таза и на бедрото.

„В съзнание е, сега поговорих с него. Не мога да кажа, че има 100-процентова опасност за живота му, но състоянието му е критично”, добави Меджидиев.

По думите му още едно дете е настанено в интензивно отделение за наблюдение.

„Останалите деца са в сравнително добро състояние и са контактни. Те са на възраст между 9 и 15 години. Повечето са с разкъсно-контузни рани”, съобщи още служебният здравен министър.

Шофьорът на автобуса също е пострадал. Наложила се е ампутация на единия на друг мъж.

Ще ампутират част от крака на пострадал при инцидента със сръбския автобус

Част от децата, пострадали при тежката катастрофа, вече са изписани. Те са транспортирани до хотел в града.

Припомняме, че в неделя вечерта автобус със сръбска регистрация, превозващ деца, катастрофира на АМ „Тракия”. Пострадаха 17 деца. Инцидентът е станал между 217 и 218 км в посока София. Автобусът се е обърнал на една страна в канавката, като десетки метри от мокрия банкет са изровени.

Автобус се обърна на АМ "Тракия”, ранени са много деца СНИМКИ

Жена от автобуса: Шофьорът беше наред, говореше с родител

От четвъртък е последният сигнал за компрометирана настилка в района

Друга жена от автобуса – Ивана Райчич, разказа пред bTV, че всичко е станало за секунди. Тя пътувала в задната част на превозното средство, когато то се обърнало. Двайсетина минути по-рано автобусът спрял за почивка, шофьорът бил бодър. Първи се притекли на помощ българи, очевидци на катастрофата. Те измъкнали много от децата и ги транспортирали до болницата.