Близо 8 часа продължи спасителната акция в труднодостъпния район Северен Джендем, при която планински спасители от Ловеч и Троян се бореха за живота на четирима туристи в беда. Оказа се обаче, че случаите не са първите нито за деня, нито за годината.

Всъщност спасителната акция, която приключи късно снощи се оказа третата от началото на годината и втора за вчерашния ден. 

Планинските спасители от Ловеч и Троян са спасили 7 души за два дни, и всички - попаднали в капана на планината по идентичен начин - подхлъзване, падане, търкаляне по отвес. 

Тежко пострадали са двама мъже, които бяха изведени от Джендема живи, но с множество травми.

Транспортират пострадалите туристи в болниците в Троян и Ловеч

А планинските спасители и доброволци поетапно подсилваха акцията.

"Четири-пет групи са качихме, не мога да ви кажа точната бройка. Адско е - лед и вятър, силен вятър", коментира пред bTV Сергей Терзиев от ПСС - Троян.

Няколко часа по-късно първият тежко пострадал турист беше изведен в ниското.

Извънредна ситуация в Стара планина, има и загинал

"Те са били с екипировка, но само с котки, неопитни, подхлъзнали са се от доста високо, пързаляли са се по склонове и са се травми рали. Това е", допълва Светослав Генков, началник на ПСС - Ловеч.

След минути разлика и вторият тежко пострадал бе транспортиран до линейката.

Така за два дни - пострадалите в района на Северния Джендем туристи са седем. За съжаление, има и смъртен случай. Инцидентът е станал по същото време в събота, по северозападния склон на Стара планина. Алпинист, с неподходяща екипировка, е паднал от южната страна на Саръкая и е загинал.

1 загинал и 5 ранени туристи в Стара планина!