Пожар е лумнал в парка, намиращ се в близост до железопътната гара в курортния град Баня, научи GlasNews.bg.

Според предварителните данни пожарът е избухнал в централната част на градския парк - край перголата. Пламъците са на метри от посещавана детска площадка.

Пожарът е започнал преди обед. Горят сухи треви и храсти. Няма опасност за населението. 

Все още не е известна причината за пожара. Местни жители обаче предполагат, че пожарът е умишлен.

"Е, това вече ме убеди, че пожарите са умишлени!", написа Елена Малинова в социалната мрежа Facebook.

Към момента не е ясно огънят каква площ е обхванал.

По информация на GlasNews в района на възникналия пожар има камери за видеонаблюдение, възможно е записващите устройства да са заснели откъде са тръгнали пламъците.

Паркът в Баня гори / Снимки: Мартин Стоянов

Паркът в град Баня е с площ около 250 дка, а през 2022 година стартира дарителска кампания за неговото възстановяване. Първоначалната цел на кампанията - да се съберат средства за възстановяване на перголата в сърцето на парка, бе изпълнена успешно.

Припомняме, че миналата седмица горски пожар пламна в местността Момини гърди край Баня. Благодарение на добрата организация и бързата реакция на горски служители, пожарникари и доброволци пожарът бе потушен.

Голям пожар се вихри в град Баня* ВИДЕО+СНИМКИ

Частично бедствено положение е обявено със заповед на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов заради пожарите в региона. То е в сила за селата Пролом, Мраченик и град Баня. Пожарът в Средногорието още не е локализиран.

В центъра на село Пролом е разположена водоноска, която може да изстрелва с оръдия вода, за да се гасят пламъците, ако стигнат до селото, съобщи кметът на Карлово. 

Вчера кметът на град Баня - Стамен Гешев призова баненци да се включат в потушаването на пожара над Пролом.

Ангелина Колева, кмет на с. Пролом, изрази благодарност към доброволците, включили се в погасяването на пламъците.

"Благодаря на всички доброволци, които се отзоваха! Ловната дружинка на с. Пролом, начело със Стамен Гешев - кмет на гр. Баня, показаха изключително задружно и професионално познание на гората", коментира Колева. 

Обявиха частично бедствено положение за Пролом, Мраченик и Баня

Поради опасно високите нива на температури, които са предпоставка за възникване на пожари, от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" напомнят на гражданите да спазват правилата за пожарна безопасност:

- Не е допустимо изхвърлянето на кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда;

- Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са технически изправни, с уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри;

- Преди да запалите огън, се уверете, че не е опасно ветровито и че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за загасяването му;

- Подгответе си тупалки от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на пожар;

- Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки, защото дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци;

- Разчистването на сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места;

- Забранено е унищожаването на сухи клони и отпадъци чрез изгаряне на място в горски участъци и в земеделски земи, а също така е забранено паленето и опалването на стърнищата;

- За недопускане самозапалване на прясното сено е необходимо то да се складира на купи само след като изсъхне напълно.

Главчев към политиците: Излезте от стаите с климатиците и елате при пожарите

Заглавна снимка: Архив