Великотърновски пожарникари влязоха в доста необичайна за тях роля, след като им се наложи да помогнат в транспортирането на 200 кг болен от коронавирус гигант до болницата.

През нощта в понеделник състоянието на мъжа силно се влошило и близките му подали сигнал на тел. 112. Пристигналият екип на Спешна помощ обаче не могъл да се справи със ситуацията и да свали болния до реанимобила.

С последни сили мъжът успял да се качи в асансьора и да слезе сам, но пред входа паднал на земята и не могъл да се изправи. Наложило се спешните медици да потърсят помощ от колегите си от районната противопожарна служба, които за пристигнали на адреса.

Така мъжът бил пренесен до носилката, а оттам огнеборците помогнали той да бъде транспортиран и до областната болница. Пациентът е приет в реанимация в тежко състояние и с опасност за живота, пише "Монитор".

Това е вторият подобен случай, в който пожарникари помагат на медиците за транспортиране на едрогабаритен мъж до болницата. В края на миналата година огнеборци, облечени със специални защитни скафандри помогнаха друг 150 кг мъж с ковид да бъде транспортиран от специализираната белодробна болница да областната болница във Велико Търново.