Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова предложи как при следващата вълна на ковид ресторантите да останат отворени.

„Аз мисля, че не трябва твърде много да се натиска към задължително ваксиниране, защото всяко действие поражда противодействие. Но от друга страна, ако случите станат много и се предвижда затваряне на заведения поради тази причина, вместо това може да се препоръча категорично да работят само с ваксинирани”, заяви тя.

По думите й „Делта” вариантът очевидно напредва, не само в България. Той ще добие хегемония, с над 95% разпространение. Тоест „Алфа” вариантът почти изчезна.

Проф. Петрова поясни, че имунната защита както на преболедувалите COVID-19, така и на ваксинираните срещу коронавируса, е по-слаба срещу „Делта” варианта.

Директорът на НЦЗПБ допълни, че „Никой, никого не е спрял да направи трета доза. „Всеки може да направи, когато поиска, с разрешените ваксини. При нас проблемът е, че нямаме първа и втора доза”, заяви проф. Христова пред Нова.

По думите ѝ обаче е важен въпросът дали има нужда от трето ваксиниране и кога. „Да, имунитетът намалява, но особено след ваксиниране той се задържа доста продължително време в добри титри. Кой да е оня маркер, който да ни покаже, че има нужда от трета доза? Дали да бъде нивото на неутрализиращите антитела или друг? Така или иначе вероятно в близко бъдеще ще се уточнят нещата”, каза проф. Христова.