„Смятам, че зелените сертификати в скоро време ще отпаднат. Това може би ще се случи в рамките на месец и половина. Хубаво е обаче хората да се ваксинират и да си слагат бустерните дози”. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на "Нова".

„Омикрон ще продължава да настъпва. Децата са уязвими. Към момента обаче локдаун не е необходим”, заяви проф. Кантарджиев.

„Има и хубави новини. Една трета от ваксините, поставени вчера, са поставени в София. От последните 227 доказани случаи на Омикрон пък само 7 души са в болница”, каза още той.

Според него вече вървим към финала на пандемията от COVID-19. „Мислим, че с края на пролетта случаите много ще намалеят. Дай Боже в България да имаме достатъчно обществен имунитет, така че да сведем случаите до отделни огнища”, коментира Кантарджиев.

Припомняме, че преди дни Кирил Петков обяви, че се обмисля нов вариант за премахване на зелените сертификати. Това ще стане когато се достигне единият от двата критерия – ваксинация на поне 60% с две дози и ако всички интензивни легла в страната паднат под 5% заетост от COVID-19. "Това не е крайно решение, а предложение", допълни догава премиерът.

А от утре - 24 януари, за достъп в сградите на Народното събрание от понеделник ще се изисква зелен сертификат или валиден антигенен/PCR тест с негативен резултат. Целта на въвеждането на тази мярка е да се осигури по-добър контрол и превенция на разпространението на COVID инфекцията. Това съобщиха от пресслужбата на Народното събрание.

Със 157 гласа „за“ народните представители на 7 януари приеха решение, с което се регламентира, че в сградите на парламента ще се влиза със зелен сертификат или валиден антигенен/PCR тест с негативен резултат.