Уволниха част от протестиращите служители на болницата във Видин. На 10 ноември работещи в Спешното отделение на лечебното заведение започнаха гладна стачка. Твърденията им бяха, че са изнудвани и тормозени от ръководството, за да дават част от изработените си пари, които получават за работата си на първа линия. Те сигнализираха и за злоупотреби в лечебното заведение, като казаха, че са уведомили и Здравното министерство.

"Ние не можем да си обясним защо сме с прекратени договори. Явно излязохме виновни без вина. Уволнени сме дисциплинарно. През ноември през два - три дни започнаха да ни се пускат рапорти и да даваме писмени обяснения. Надигнахме глава да си търсим правата", обясни пред Нова тв отстранена служителка.

Друга уволнена от лечебното заведение каза, че е работила в него от пет години. Досега не е имала нарушения. Всичко, по думите й, започнало, когато надигнали глас и си потърсили правата.

"Тогава започнаха да валят забележките, наказанията и психически и физически тормоз", каза тя.

Парите за първа линия, за които персоналът на болницата протестираше, са им били преведени и започнали да ги получават след протеста.

"От този момент започваме отново гладна стачка, която ще продължи в петък в София. Протест срещу това, че самозабравили се хора в управлението на една институция стигат дотам да се саморазправят с тези жени", коментира д-р Иво Георгиев от Синдикат "Защита".

Зам.-директорът на лечебното заведение обясни, че решението за уволнението е на болницата и ако отстранените жени пожелаят, могат да потърсят правата си в съда.