Проучване има за цел да установи колко литра гориво може да си купи жителят на съответната държава със средната месечна заплата. То е проведено от „РИА Новости“

Според събраните данни България се намира на 29-о място от общо 32 държави в Европа по достъпност на бензина до населението.

Според данните на агенцията, българинът може да си купи 586,4 литра за месец, като посочената цена на бензина в случая е 586,4 рубли, което прави 2,30 лв. Отчита се още, че цената на горивото се е увеличила с 31,5% в сравнение с януари миналата година. По този показател България е на едно от първите места, като единствено в Литва има по-голямо увеличение да една година – 31,7%.

България си остава една от страните с най-евтин бензин, като по този показател зад страната ни се само Казахстан, Беларус, Русия и Украйна. Най-скъпо е горивото в Швеция, където цената за литър през януари е била 3,82 лв. за литър.

Най-много бензин на месец обаче могат да си купят жителите на Люксембург – 2329,9 литра, като те плащат 2,85 лева за литър. Второто място е за Норвегия – 2148,8 литра, а третото за Австрия – 1944,6 литра.