Мнението на старозагорци за ВиК ремонтите в града не е добро.

Притеснени жители сигнализират в социалната мрежа, че багерите на ВиК безвъзвратно унищожават културното наследство на Стара Загора. Такова копане и при комунизма не е правено и има причина защо не е копано надълбоко и с тежка техника. "Сега на ул. "Августа Траяна" излизат гробове и вадят скелети, които щели "да слагат в найлонови торбички и да прибират в музеите", пише потребител във Фейсбук.

Граждани настояват безумният ВиК ремонт на хилядолетния град да бъде незабавно прекратен - няма нужда от него, казват те и държат Неправителствена организация да вземе отношение относно проблема.

Ето какво гласи публикация в старозагорска група:

"Моля СПРЕТЕ ТОЗИ БЕЗУМЕН ВИК РЕМОНТ НА ХИЛЯДОЛЕТНИЯ НИ ГРАД С БЕЗЦЕННА ИСТОРИЯ ПОД НЕГО, КОЯТО С БАГЕРИ СЕ УНИЩОЖАВА БЕЗВЪЗВРАТНО! Вчера инженерът ръководител на проект каза, че “по някаква причина не били никога разкопавани “Августа Траяна” и др. улици! Абе, човече, отдолу всичко е древен град и някой от по-старите поколения са знаели какво има отдолу и защо да не се копае с тежка техника! Такова копане и при комунизма не е правено И ИМА ПРИЧИНА ЗАЩО НЕ Е КОПАНО НАДЪЛБОКО И С ТЕЖКА ТЕХНИКА! Сега на “Августа Траяна” излизат гробове и вадят скелети, които щели “да слагат в найлонови торбички и да прибират в музеите”! Има ли тук кореняци старозагорци? Това са ВАШИТЕ ПРА-ПРА-ДЯДОВЦИ И БАБИ! С багерите безвъзвратно се унищожава културно наследство, много по-важно и по-голямо световно богатство от тръбите на ВИК-то или годишните загуби на вода, каквито и да са те! Какво налага да се изоре буквално целия град и безвъзвратно разруши?! Ходят младежи при ВиК работниците да ги питат монети и ценни предмети намират ли! Представяте ли си размера на всичко това? Целият център! Няма нужда от такъв ремонт! Така ли няма някое НПО, което да вземе отношение?! Иначе, за всякакви идиотски каузи вечно са на първа линия! СПРЕТЕ ТОЗИ БЕЗУМЕН РЕМОНТ! И без това при стоеж та сгради безвъзвратно се унищожават археологически артефакти. Други изчезват нанякъде и те безвъзвратно. Останалото се натрошава, бетонира и майната му, все едно в момента нямаме вода, та само това гигантско разкопаване е спасението! Не ви ли стига, че под блокове и административни сгради достатъчно е разрушено от хилядите години история, доказващи, че сме вероятно най-древната Дунавска цивилизация в Европа? Само под улиците не беше орано и бърникано в дълбочина да се разместват историческите пластове и да се разрушава! СПРЕТЕ РЕМОНТА!".

Мартина Дилева, една от коментиралите поста, е сигурна, че в този ремонт има много незаконни действия на ВиК. Снежана пък смята, че проблемът идва от новото ръководство на дружеството: "С новото ръководство на ВиК "От трън та на глог". Ремонтът е по-скоро с користни цели. Дано не ни сполети някоя беда с това безкрупулно поругаване на историята.", пише тя.

Ще има ли развитие по казуса - продължаваме да следим темата.