Масово в прясното мляко производителите влагат сухо мляко. Това са установили тестове на "Активни потребители" - от 17 изследвани продукта, само в 3 няма добавено сухо мляко или т.нар. млечна пудра.

Съгласно еврорегламент №1308 от 2013 г. за общата организация на пазарите на селскостопански продукти, в частта за млякото за консумация от човека има ясна регламентация за неговото качество на европейския пазар.

Най-общо казано - всяко добавяне на външни суровини и технологични добавки, включително сухо мляко/млечна пудра, не са забранени изрично, но производителят е длъжен да обявява това на етикетите на продуктите.

В нито един от 14-те установени от "Активни потребители" случаи с добавено мляко на прах у нас, това обаче не е било отбелязано на етикетите им.

"Направихме тестовете с метод, който установява съдържанието на фурозин в млякото", коментира пред БНР Богомил Николов, председател на "Активни потребители".

Фурозинът се образува при високата температура в процеса на превръщане на прясното мляко в сухо вещество.

"В някои от тестваните продукти съдържанието на млечна пудра достигаше 90%", посочва Николов.

От неправителствената организация не казват кои са производителите, в чиито продукти са открили високо съдържание на въпросното вещество. Причината е, че към момента няма разписана нито норма, нито методика за изследване на съдържанието на сухо мляко в продаваното в магазините "100% краве прясно мляко".

"Българската агенция за безопасност на храните не прави такива изпитвания, защото няма нормативно основание за това. Крайно време е контролните органи да разработят методика за изпитване, защото това е жизненоважна храна, с изключителна значимост за човешкото здраве, и хората трябва да знаят какви вещества се влагат допълнително в нея", настоява Николов.

По думите му млечната пудра не е вредна за здравето, но се отразява на качеството на прясното мляко.