Селската фурна, намираща се в с. Свежен, е оставена в саморазруха.

Жители и приятели на село Свежен, Пловдивска област, се обединяват с надеждата да спасят селската фурна. Към днешната дата сградата е изоставена без никаква грижа, покривът е пропаднал, прозорците зеят, лястовиците си правят гнезда в помещенията и се очаква фурната да се саморазруши.

Сградата е продадена преди 5 години чрез конкурс с условие да заработи като фурна. Само преди дни срокът за пускане в експлоатация е приключил окончателно, а за тези 5 години фурната просто е оставена да се саморазруши. Катя Тосева разказва, че в крайна сметка се очаква кметът да постави въпроса за фурната пред Общински съвет Брезово, след като тя е изпращала писма до него, пускала е сигнал до Областния управител на Пловдив, водела е и дело в съда, което е спечелила. 

За да намери по-голяма подкрепа и съмишленици при внасянето на искането към Общински съвет Брезово, да вземе решение да се развали Договор №42 за продажба на фурната в с. Свежен, поради неизпълнение на договора, Катя създава онлайн петиция - Да спасим фурната на с. Свежен. 

"Там ни е последната надежда – Общинският съвет да вземе решение да се развали договора поради неизпълнение. Събраните подписи от петицията, ще ги разпечатаме и ще ги предоставим на Общински съвет Брезово, като силен аргумент да вземе решение да се развали договора поради неизпълнение. Това е последният ни шанс да спасим фурната и сме длъжни да го използваме!", пише Тосева във Фейсбук.

На снимките ще видите как изглеждат днес старата пещ за хляб, старите казани за тестото, масата и рафтовете за хляба, останали от преди половин век. Фурната е много интересна и с това, че вътре в нея, зад пещта се намира и помещението на селската баня - една много интересна и умна енергийно ефективна комбинация, създадена от нашите деди с много мисъл и грижа за общото благо. Всичко си стои все още непокътнато.

"От изключителна важност е да запазим този имот за селото.", категорична е Катя Тосева.

"Баба ми дядо ми/ светла им памет!/ бяха хлебари в тази фурна, преди много години, годините на моето щастливо детство. И до днес не съм забравила уханието на току-що изпечения хляб от бяло и типове брашно и това ми носи сладостно усещане. Като видях снимките ме завладяха и тъга и гняв едновременно, заради скъпите ми спомени, и поради факта, че в това наше мило Отечество, не се търси наказателна отговорност за безстопанственото отношение.", коментира ситуацията Тонка Мичева.

Село Свежен (Аджар) е чудно красиво село в Сърнена Средна гора, с много богата и славна история, архитектурен резерват, потънало в живописна чиста природа и с голям неизползван потенциал. През последните години селото ни загива. От 100-те автентични стари къщи - паметници на културата, са останали около половината. Фурната е една от малкото останали (2-3) обществени сгради на селото и би могла да допринесе много за развитието му, ако се използва разумно.