Евродепутатът Ангел Джамбазки сезира Европейската комисия за полицейщината в България. Причината е недопускането на протестиращите превозвачи да упражнят гражданските си права.

„Браншът има съгласувано и разрешение за провеждане на протест. МВР без писмен отказ нарушава техните права, за да не може да си търсят правата в съда. Ще питаме Европейската комисия (ЕК) дали това е нормално за една европейска държава“, заяви Джамбазки.

Той допълни, че превозвачите имат правното разрешение за провеждането на протест, но е видно, че у нас не се спазва никакво върховенство на закона и има полицейска репресия срещу едни от най-големите браншове.

Припомняме, че по-рано днес полицаи връщаха камиони, които пътуваха за протеста в София. Те бяха спирани на разклона на АМ “Тракия” край Пазарджик и карани да обърнат към Пловдив.

Камионите, които не са за протеста, не бяха  спирани и продължиха по пътя си. В знак на недоволство тираджиите караха с 10 км/ч по магистралата, което предизвика огромно задръстване и още по-голямо недоволство у хората.

Полицаи връщат камионите, пътуващи за протеста в София. Недоволни, те карат с 10 км/ч ВИДЕО

Десетки камиони и автобуси се събраха тази сутрин на „Цариградско шосе” в София. А в Пловдив от рано сутринта бяха блокирани всичките входове на града. От бранша твърдят, че правителството не иска да преговаря. Превозвачите очакват да получат отговори на основните си искания - намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

Превозвачите блокираха Пловдив и София. Искат отговори СНИМКИ

Камиони блокираха блокираха "Дунав мост"