Шофьори пищят от свирепи глоби за ограничение, което не действа, а ги санкционират.

Пловдивският районен съд засече камера на Пътна полиция, която измерва незаконно скоростта на водачите на изхода на Пловдив в посока село Труд. Магистратите смятат, че става дума за незаконосъобразен видеоконтрол, защото автоматичното средство за контрол е поставено на място, на което въведеното преди това с пътен знак ограничение от 60 км/час вече не действа. Въпреки това на база направените снимки шофьори получават фишове.

Хиляди винетки изтичат от понеделник. Вижте си вашата, че глобата е...

 Такъв е случаят на водач на „Опел Зафира“, преминал през това място в 13,53 часа на 15 април м. г. със скорост от 93 км/час. Той е глобен с 300 лв., защото според Пътна полиция би трябвало да се движи с до 60 км/час в този участък. Шофьорът обжалвал и в хода на делото пред Пловдивския районен съд става ясно, че мястото, на което е направена снимката, е различно от описаното във фиша. На фотоса се вижда, че колата преминава покрай бензиностанция „Шел“, а от другата страна на пътя има сграда. А във фиша е записано, че нарушението е извършено на „път ??- 64 км 49 + 800 в посока с. Труд, на което място няма нито мантинела, нито сграда от другата страна на пътя“. Според съда разминаването опорочава процедурата по видеозаснемане.

Отделно от това системата за автоматично заснемане е разположена на 150 км от пътния знак за ограничение на скоростта, а то действа само 124 м, т. е. конкретният водач не е бил длъжен да се движи с 60 км/час на това място, информира "24 часа". На това основание санкцията е отменена с решение, което подлежи на обжалване пред Административния съд в Пловдив.

Не е изключено още шофьори да заведат дела, тъй като жертвите на въпросната камера не са един и два. Водач разказа, че е платил 400 лева санкция, след като автомобилът му е бил "фотографиран" от същата камера.

Снимката е илюстративна