Горещниците идват с 39 градуса у нас. Според народните вярвания в средата на юли са именно най-жарките дни от годината.

Те съвпадат с три християнски празника - св. Кирик и св. Юлита в четвъртък, св. Юлия, която се чества в петък, и св. Марина, която почитаме в събота.

Първият ден на горещниците ще вдигнат живака до 39 градуса.

"Очаква се денят да бъде много горещ и да отбележи върха на третата топла вълна", коментира пред "Телеграф" климатологът от Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Рачев.

В четвъртък на повечето места температурата ще бъде между 33 и 36 градуса, като в някой райони те могат да скочат до 38-39 градуса.

"През втория ден ще започне захлаждане, ако можем да говорим изобщо за захлаждане при температури от 30-32 градуса в София. През последния ден от горещниците ще имаме превалявания и температури в столицата ще са под 30 градуса, а в останалата част от страната те ще са под 33 градуса", уточнява още той.

Празници

Хората са използвали горещниците, за да гадаят какво ще бъде времето и да надникнат напред в бъдещето, отбелязва проф. Рачев.

Най-топлите дни в годината от климатична гледна точка обаче са на 28, 29 и 30 юли. Тогава е върхът на най-високите средни годишни температури.

Народното поверие гласи, че каквото е времето през тези три дни, такова ще бъде времето през зимните месеци. Всеки ден отговаря за съответния месец.

"Гледам с усмивка на народната метеорология. В старите книги, които съм чел, пише, че колкото по-горещо е, толкова по-люта ще е зимата. И обратното - колкото по-дъждовно и прохладно е през съответния горещник, толкова по-меко и дъждовно ще е през съответните зимни месеци", отбелязва климатологът.