Служители на разследваната за крупни финансови престъпления криптобанка Nexo са финансирали коалиция "Демократична България" за участие в изборите през 2021г.. Това става ясно от отчетите за даренията, подадени от партията към Сметната палата.

Даренията на служителите на Nexo, в която преди ден влязоха ДАНС и прокуратурата, възлизат на стойност 100 000 лв.. Дарителското финансиране е било направено от мениджъри, ПР-и, както и служители на по-ниски позиции в компанията Nexo, чието лице е бившият депутат от „Реформаторски блок“ Антоний Тренчев. 

Всички дарения са на стойност от по 20 000лв., внесени от пиармениджърката на Nexo Стела Златарева, бранд мениджърката Елеонор Топалова, служителката в пиара Валентина Танева, мениджърката по културата на фирмата Дияна Калъчева и офис мениджърката Габриела Дашева. Те са декларирали, че произходът на дарените пари е от заплати.

Милева: През Nexo преминали 94 млрд. долара, клиент финансирал терористични актове

Вицепрезидент на NEXO - бивш висш кадър на „Икономедиа" на Прокопиев

Справка на TrafficNews в Списъка на дарителите на ПП Движение Да България за 2021 г. открива имената на въпросните случители. Всички са направили паричното си дарение в края на октомври и малко преди изборите на 14 ноември 21г.  

„Дарения?“, написа депутатът от ГЕРБ Манол Манев в личния си профил във фейсбук, където изнесе информация за мениджърките, финансирали изборната активност на „Демократична България“.

Прокуратурата с нови разкрития по случая Nexo, четирима са обвинени ВИДЕО