Над 1500 са опасните точки по пътищата ни, където има най-много жертви след катастрофи.

Черният опис на проблемните ни шосета е изработен от експертите на Института за пътна безопасност по швейцарски модел и статистиката на Гаранционния фонд, Асоциация на застрахователите в България и НСИ.

В пъти по-малко са обаче според родното ни МВР - едва около 90 опасни места. За сравнение Гърция идентифицира над 7000 такива, Швейцария – над 4000.

"И трите държави имат сравнително еднакво население и размери, от което излиза, че България има най-малко опасни места в целия Европейски съюз", коментира пред "Монитор" експертът по пътна безопасност Емил Марков.

За 10 г. – 50 автобусни катастрофи с жертви и ранени. Говорим, говорим, а мерки?

Вероятността да загинеш от ПТП в някоя от областите е различна от тази да попаднеш в леко ПТП. От картата се вижда, че в Софийска област е най-вероятно да загинеш в пътен инцидент. Веднага до нея се нареждат градовете Ловеч, Русе, Варна и Пловдив.

Най-малка вероятност от смърт при катастрофа има в градовете Перник, Търговище, Ямбол, Шумен и Габрово, отчитат от Института по пътна безопасност.

На първо място на областите с най-много катастрофи у нас е Търговище. През 2019 г. са станали 55 тежки катастрофи с 18 жертви и 62 ранени. Столицата е сред най-безопасните области, най-вече защото иначе големият брой злополуки и жертви (759 тежки катастрофи през 2019 г. и 75 загинали) се разделя на 1.328 милиона души население.

Пернишките шофьори имат легендарна репутация в България, но всъщност там вероятността да претърпите катастрофа е сред най-ниските - средно жертви на 100 000 души са 12.

Най-рисковият месец е август, следван от юли, септември и юни. Най-безопасни са февруари и април, но това зависи и от точните дати на великденските празници.

Най-кървавите отсечки...

Най-кървавите места в Пиринско са Кресненското дефиле и Предела. Често катастрофи стават и в отсечките от Петрич към ГКПП-Златарево и при село Железница, въпреки че пътищата са прави и в добро състояние.

Други участъци с висока концентрация на автосблъсъци са селата Джерман, Усойка, при картинг пистата край Благоевград. Катастрофи стават и по пътя Банско - ГКПП-Илинден, на разклоните за селата Места, Копривлен, Хаджидимово и за Гоце Делчев. В Кюстендилско най-много пътни инциденти стават при село Цървеняно.

Отсечката Пловдив - Смолян получи името Шосето на смъртта заради зверските катастрофи по него. За да намалеят жертвите и ранените, всяка година започнаха да се правят курбани в края на декември. Пътят е основната и единствена връзка от Пловдив за Смолянска област, Пампорово и КПП-Златоград към Гърция. Той е и един от най-натоварените и рискови у нас.

Участъкът от Сливен към Петолъчката пък е едно от най-охраняваните от полицията места у нас. През Петолъчката преминават няколко потока автомобили, най-мощният от които е от София към Бургас.

Пътят Русе - Бяла е най-опасният участък в целия регион, категорични са от МВР. Трафикът е интензивен, защото пътят е част от трансевропейски транспортен коридор №9. Той свързва Северна България с ГКПП-Маказа и осигурява автомобилния поток от Източна Европа през България към Турция и Гърция. Завоите и наклоненият терен са страшни, защото пътят е с по една лента в двете посоки.

Пътят през Хаинбоаз взема най-много жертви. Участъкът в планинския район е осеян с остри завои, а поема трафика на международни тирове, които се движат от Свиленград към Русе. Най-честата причина за инцидентите са високата скорост и несъобразяване с метеорологичните условия. Климатът в Балкана е по-суров и често има заледявания.

Сред една от най-рисковите точки е Аспаруховият мост - мантинелите на съоръжението на места вече са изгнили и са опасни при катастрофите.

Пътни експерти изчисляват, че около една трета от републиканската пътна мрежа е с незадоволително качество на настилката. Особено тежко е състоянието на пътищата от трети клас, по които се осъществяват вътрешнорегионалните връзки.

Според статистиката 39.7% от настилката по републиканската пътна мрежа покрива изискванията за добро състояние, но 37.8% са под задоволителното ниво и като такива представляват риск и от гледна точка на пътната безопасност, пише в доклад за състоянието на пътищата на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".