Спешна среща в Министерския съвет свиква в 19,30 ч днес премиерът Стефан Янев във връзка с трагичния инцидент, при който в пожара край санданското село Петрово загинаха двама служители на Югозападното държавно предприятие – Благоевград. 

Първи жертви на огнения ад в България! Загинали са двама горски служители

Участие в срещата ще вземат заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на отбраната Георги Панайотов, министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и представители на ведомства.

Във фокуса на срещата ще бъде бедствената ситуация вследствие от пожарите в страната, необходимостта от спешни действия за нейното овладяване и незабавни мерки за предотвратяване на подобни трагични инциденти. 

ОБНОВЕНА: Ще бъде издадена заповед за прекратяване на всички дейности по почистване на земеделски земи. Това обяви премиерът Стефан Янев, в началото на спешната среща с част от министрите, след като гасенето на бушуващите огнени стихии в части от страната взе жертви.

Янев изрази съболезнования към близките на починалите служители. И призова хората да бъдат бдителни и да не допускат пожари.

Голям пожар избухна в Пловдивско, евакуират хората ВИДЕО+СНИМКИ

10 къщи в Старосел са изпепелени! СНИМКИ с дрон показват мащаба на трагедията*

„За съжаление температурите са високи и човешката дейност е в основата на тези пожари. Направихме съвещанието, за да потърсим начини и действия за оптимизиране на работата на представителите на горските стопанства и доброволци. Тя трябва да бъдат добре организирани и инструктирани. Трябва да запазим живота на хората, които потушават пожарите“, каза той.

Янев съобщи още, че е взето решение за вземане на мерки. Част от тях е сформирането на работна група, която да разсъждава за нормативна уредба, чрез която да не се допуска материални и човешки щети. Започната е система за оповестяване, която има технически проблеми. Тя би била в помощ на оптимизация и управление на процесите.

„Областните управители и кметовете на общини имат отговорност да задействат съвети за действия. Ще бъдат издадени необходимите документи“, обясни служебният премиер. Той призова областните управители да свикат тези съвети и да се направи механизъм за контрол на изгаряне на отпадъци от растителен вид.