Лютивият спрей измести пистолета. Предпочитат го все повече хора, защото не е нужно да си вадят разрешително или да го регистрират в РПУ, освен това е в пъти по-евтин от огнестрелните оръжия. Търгува се в зависимост от вида и разфасовката за около 40-100 лв., като най-предпочитан е т.нар. полицейски спрей.

От пистолетите пък най-хитов и продаван в момента е "Глок" - четвърто и пето поколение, тъй като е лек, здрав и лесен за поддръжка. Цената му тръгва от 1000 лв. и стига до 1500-1600 лв. в зависимост от екстрите и модела.

Това показа проучване на "Телеграф" по темата: С какво се въоръжава българинът?

От служба КОС при ГДНП пък отчетоха, че от началото на годината до момента са регистрирани нови 3200 оръжия. Така общият брой на всякакви законни пушкала в България е 376 523 броя.

От КОС подчертават, че са отнели оръжията на 21 човека и са им прекратили разрешителните. Според експертите причините най-често са криминална проява на лицето или домашно насилие.

Гел

"Най-модерният в момента е полицейският пепър. При него струята е като гел и може да стигне до 5 м дължина. Цената му е около 60 лв. Иначе стандартните спрейове с екстракт от люти чушки могат да се намерят и по 30-40 лв.", обяснява пред изданието оръжеен експерт.

По думите му жените взимали от най-малките разфасовки, тъй като се побирали в дамските им чанти. Характерното при повечето пепър спрейове е, че първоначално предизвикват подуване и дразнене на лигавицата, но след около 45 минути до час ефектът отминава.

Има и модели с невидимо UV маркировъчно боядисване, което помага на полицията да идентифицира нападателя. По дрехите му остават следи, които се виждат със специална UV лампа.

Другото, което хората купуват много в момента, е електрошока. Цената на малките е около 30-40 лв., а вече на пистолета "Тейзър" е около 150 лв. Начинът на работа на този вид "оръжие" е да обездвижи чрез токови вълни нападателя. Не го ранява, не му причинява рани, просто го сковава, обясняват експерти.

Възрастни хора, най-вече бивши военни и полицаи, се въоръжават с възможно най-евтиния пистолет - "Макаров".

"Те са свикнали с това оръжие, което още е на въоръжение в армията и МВР. Струва около 200-300 лв. Патроните са евтини. Най-често пенсионери го купуват", споделят оръжейници.

От КОС пък посочват, че от общия брой оръжия у нас - 376 523, 119 297 са пистолетите и револверите за самоотбрана. За ловни цели са 185 308 оръжия. Останалите бройки са за спортни, културни или колекционерски цели.

Хит

Абсолютен хит сред българите са пистолетите „Глок“. Най-продавани са модел 17 и 45. Цената им е около 1400-1500 лв. и нагоре.

"Това е най-предпочитаното оръжие, което се взима за самоотбрана. Първо е леко, второ е добро за стрелба, състои се само от три части. Лесно е за почистване и поддръжка", категорични са експертите.

По думите им някои от по-претенциозните клиенти, които са фенове на оръжията, дооборудват пистолета с лазерен мерник и други екстри, което покачва цената. Интересното е, че все повече дами също избират "Глок", като най-често се спирали на по-мъничкия модел 36, който идеално им пасвал в дамските чанти.

Втори в класацията на българина е "Валтер", както и CZ - Shadow второ поколение, но той е по-тежък. "Берета", "Колт" и "Хеклер и Кох" също се продавали, но доста по-рядко.

Рейнджъри и командоси го дооборудват за 2 бона

Едни от най-големите фенове на "Глок" са командосите и рейнджърите от специалните сили у нас. Характерното е, че, от една страна, повечето звена за задържане – на СДВР, на ГДНП и СОБТ, са въоръжени с тази марка пистолет, но и самите командоси си купуват отново него за лично оръжие.

Характерното при тях обаче е, че дооборудват пищова с различни джаджи, като сметката набъбва с близо 2000 лв. Така например слагат DPM пружини с балансьори, индивидуална затворна рама, червена точка (инфраред) и т.н. На практика го правят да им е удобен на тяхната ръка.

Другият хит след спрея и електрошока са газовите пистолети, които имитират бойни. Оръжейниците са засекли, че те са предпочитани най-вече от по-млади хора, които не притежават разрешително за оръжие. Единственото задължително при тях е до една седмица от покупката да бъдат регистрирани в районните управления на МВР. Малцина обаче го правели. Хората избирали такива модели газови, които приличат на "Глок" и "Берета". Цените им са около 100-200 лв.

"Най-забавни са жените, които идват в магазина. Те се хващат за златните дръжки, винаги държат на това. Взимат от средни до малки модели. Не искат да дават повече от 100 лв., това е психологическата им граница за такъв вид "играчка", разказвата продавачи в оръжейни магазини.