Загубата на близък човек е разтърсващ и болезнен момент от живота. Докато опечалените скърбят, те трябва да се погрижат за погребението на покойника. Именно този тъжен момент може да се окаже изключително печеливш за други. За подобно недоразумение сигнализира мъж. Той споделя, че е бил на погребение на свой близък в Благоевград. Разбира, че двама мъже, които извършват изкопите за полагане на ковчега, са поискали 400 лева за услугата. Дейност, за която вече е било платено. Така въпросните общински работници таксуват два пъти за една и съща работа.

Ето цялата история, споделена във Facebook:

„Здравейте, група! Минавам да ви предупредя. Днес бяхме на погребение на старите гробища. Има две момчета, които копаят гробовете - на работа са към общината. Задачата им е да изкопаят гроба, да пуснат ковчега и да зарият - това разбрах в последствие от шефа им. Наглеците обаче искаха 400 лв. от близките на починалия. Питам ги - добре де, вие за кое точно търсите 400 лв, казва - за изкопаването на гроба. Значи искат за една свършена работа да вземат от две места. Докато се разправяхме да звъним телефони, единия човек им даде 150 лв. - толкова имаше, само и само да няма разправии. Преди това ги беше питал - колко трябва да ви дам, отговорът - после ще се разберем.

Лекари и траурни агенции с доходоносен бизнес – погребение срещу комисиона

Не знам дали е точно мародерство това, но точно в такива моменти знаят, че близките са наскърбени и не им е до пари, и затова търсят, и не им пука, че прекаляват. В един момент се получава, че накрая на месеца се прибират вкъщи с много повече пари от хора с доста по-квалифициран труд. Вероятно и други пъти са си искали и хората са им давали, и вече почват да наглеят – 400 лв.

Верно е, че те са на минимална заплата, но като са им малко да учат, да почнат друга по-платена работа. Или това, което знаят им е достатъчно - да мародерстват, да мамят...?

Към болката и мъката ни погребалният бизнес прибавя и схемите си

Та така, за това ви предупреждавам, тяхната работа е да изкопаят гроба, да пуснат ковчега, и да зарият, вече им е платено за това. Бог да се смили над нас живите и да прости починалите!“

„Обърнаха го на търговски събирателни дружества!,“ възмути се жител.

„Така едни ги осъдиха от друга община, то погребението от общината безплатно, тя си плаща на гробарите, те искаха по 200 лв... ама им приключи далаверата,“ коментира друг.