На Черешова задушница, която отбелязахме на 11 юни, християните посещават гробовете на покойните си близки, почистват ги и прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида. 

Столичани обаче изпитват огромни затруднения с придвижването си до гробищния парк, намиращ се около жилищен квартал Обеля, а причината - образувала се кал. Жителите буквално трябва да прекосяват трасето, по което се трупа по 10 сантиметра кал след всеки проливен дъжд.

Освен калта, от споделени снимки в една от групите на столичани във Фейсбук, виждаме, че трасето е обрасло с растителност. В кой век живеем и това ли е Европейската ни столица, питат столичани.

"Днес е Черешова задушница. А това е европейския начин да стигнем от станцията на метрото в Обеля до гробището. В Европейската ни столица. От десетилетия. Такова е отношението и към живите и към мъртвите.", пише Таня Митрева, която споделя и снимките.

Докато столична община реши да вземе отношение по казуса, хората ще продължават да газят в калта след всеки дъжд, за да стигнат до гробищния парк. Междувременно, ако днес сте решили да посетите гробовете на покойните си близки - обуйте си гумени ботуши, защото Ви очаква кално приключение. Не е препоръчително да минете по трасето с лек автомобил, тъй като може да затънете.

"Докато народа си мълчи, не си отстоява правата и пише коментари във фейса, така ще е.", с тези думи Кирил коментира публикацията във Фейсбук.

Снимки: Таня Митрева / Facebook