Стотици протестираха срещу бежанците в Харманли. Местните за пореден път поискаха Бежанският център да стане от затворен тип, или поне да има по по-строг режим за чужденците.

"Исканията ни са да има превенция и повече жандармерия в града. Нас ни е страх. Ние се превръщаме в бежанци, а не те", заявиха протестиращите и настояха, че от чужденците няма места по пейките в парковете им, а целия град е потънал в ужасна мръсотия, защото хвърляли отпадъци където им попадне.

Жените и младите момичета в града пък непрекъснато били обект на сексуални намеци и вербална агресия от страна на мигрантите.

"Искам хората да бъдат спокойни. Надявам се този протест да не се смята за политически, не е това целта. Иска ми се да има превенция, да има ред, хората на Харманли да не живеят под напрежение и да могат свободно да се движат по улиците", каза кметът на Харманли Мария Киркова, цитирана от "Монитор".

По думите й в града хората проявявали толерантност и не били срещу чужденците: "Бих желала обаче, когато влязат в България, някой да им обясни, че имат и задължения. Не можем да смогнем с почистването на града, заради мръсотията".

В протеста се включи и бившия областен управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, която живее в Харманли.

В момента в бежанския център, който е от отворен тип, са настанени около 1500 мигранти при капацитет от 3 500. Според хората обаче за малък град като Харманли броят им е голям.

"Ще обсъдим исканията. Сега движението на бежанците е ограничено до 20 часа", каза началникът на РПЦ Харманли Славчо Янев, който се срещна с протестиращите пред центъра. Янев припомни, че полицията е задържала двама мигранти за погрома в центъра на Харманли преди седмица.