Стотици хора се събраха на площада до Римския стадион на обявения „Общобългарски поход за мир и неутралитет“. Събитието се провежда с 36 града, като то е инициативата на Български национален съвет за мир, "Свободна и мирна България", "Българският род обединен за децата" и други организации. Те настояват страната ни да остане зона на мир и да не участва във военни конфликти.

Събитието, организирано от 54-ма интелектуалци, общественици, журналисти и бивши народни представители, цели да събере достатъчно подписи за провеждане на национален референдум за това България да е неутрална.

На място се събират подписи за провеждането на допитването до народа.

Инициативният комитет ще иска с референдум да се търси съгласие за военен неутралитет на България, за изпращане на въоръжени сили извън страната и присъствието на чуждестранни военни формирования у нас при въоръжен конфликт, съобщи trafficnews.bg.

Другите три въпроса са свързани с условията за свикване на референдум. С един от тях се иска свалянето на прага на изискуемите подписи на 100 000. Според организаторите всички партии и организации, които искат, могат да участват в референдума.