Светият синод се събра за църковна церемония в Пловдив днес. Всички духовници се помолиха и за здравето на на Негово Светейшество патриарх Неофит.

"Молете се за него": Приеха патриарх Неофит във ВМА

Църковната Конференция е в чест на 90-годишнината от рождението на протопсалт Аргир Малчев. Събитието се организира от Православната духовна академия “Св. Св. Кирил и Методий”. Светият синод се събра за церемонията в града.

Отправиха и молебен лекарите да направят всичко възможно за доброто възстановяване на патриарха, който е настанен за лечение на белодробно заболяване във ВМА. Те допълват, че състоянието му за сега е стабилно, а утре ще бъде отслужен молебен във всички храмове в страната за здравето на патриарха на България, съобщи trafficnews.

“Молитвите си, надеждата си и опованието си възлагаме на Бога, на Исус Христос, който изцерява всяка болест и всяка немощ на човека. Той е лекарят на лекарите, той да изцери, да дарува крепко здраве на патриарха ни Неофит Митрополит Софийски и патриарх български, както до сега и за напред вдъхновен от светия дух да ръководи светата ни църква към божието царство. Възлагаме молитвите си на Бога, опованието си на Божият майка Света Богородица за скорошно оздравяване на светейшия ни патриарх.” Това заяви пред медиите Пловдивският митрополит Николай.

Игуменът на Бачковския манастир и на Троянския манастир Епископ Сионий каза, че молитвите на всички са всекидневни, особено когато се събират повече духовници. “Именно тези духовни събирания усилват молитвата, Христос е между нас, Христос чува силната ни молитва, която е за здраве на Негово Светейшество и за просперитета на родната ни света църква”, завърши игуменът.

Конференцията ще продължи и утре.