Докато преди ден възмущението на столичани беше от непочистени улици и паднали дървета след снежната буря, обхванала страната ни, днес все по-често се появяват сигнали за непочистени тротоари. Оказва се, че шофьорите в столицата имат сериозно предимство пред пешеходците, за които преминаването през определени места е просто кауза пердута.

"Общината чудесно почисти Околовръстното шосе, като всичкият сняг е върху тротоара. А пешеходците да прелитаме ли?", пита софиянка, публикувайки снимка от края на "престижния" квартал Кръстова вада:

 

Друга столичанка показа тротоара, който би трябвало да използва на път за взимане на детската кухня за децата й. "По ул. "Войнишко въстание" не са почистени тротоарите. Вървях по улицата. Г-жо кмет, оправдайте доверието, което получихте", пише майката, която според нас е щастливка, след като е имало на кого да остави децата си, за да не трамбова с тях по оживената улица.

Постът на майката в социалните мрежи предизвика дискусия на тема: Кой всъщност трябва да чисти тротоарите. Даже се появи и част от НАРЕДБАТА за поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община:

[...]Чл. 10. (1) Почистването на снега от тротоарите, прилежащи към сградите, както и почистването на ледените висулки се извършва от съответните физически или юридически лица, стопанисващи и експлоатиращи сградата.

"Или иначе казано, тротоарите са си наша отговорност, когато става дума за площ пред къща. Дори снегопочистването не е пряко зависимо от кметицата, а от Столична община/Столичен инспекторат. В момента на добра воля 2 багера почистват вътрешните улици, тъй като снегопочистващата фирма не изпълнява договора си", уточнява софиянка.

Друга направо изригва: "Обикновено се въздържам от коментари, а гледам да наблягам на действията. Тротоарите са си наша отговорност. Не ви ли идва в повечко оплакването? И какво точно да направи кметицата? Да вземе лопатата и да дойде пред къщи? Хайде малко по-усмихнато. Слънце ще изгрее и на вашата улица и ще ви стопи снега."

А трета е категорична: "Тротоарът е ваша грижа, а г-жа Кмет не работи в почистващата фирма."

 

Друг е въпросът, че има тротоари, които не са пред ничия частна сграда - като този на снимката.

"НДК поледица, днес, вторник, от 3 дни сняг не вали. Това е един от най-оживените тротоари в София", пише Данчо Станкулов. До момента на излизане на публикацията не се е появила информация за паднали, натрошени, счупени и сломени столичани. Но... знае ли човек, денят не е свършил. 

Клинична пътека "Терзиев"