В социалната мрежа е отправен апел за възстановяване на щъркелово гнездо.

Щъркелите са повече от символ на настъпващото хубаво време. Птиците често изграждат гнездата си в селища или в непосредствена близост до тях. Обикновено гнезда на щъркели можем да забележим върху комини, стълбове от електропреносната мрежа, покриви, паметници и все по-рядко върху стари изсъхнали дървета.

Известно е, че гнездото на щъркелите е с големи размери. То ежегодно се ремонтира и освен за гнездене на белия щъркел служи за подслон на други видове дребни птици.

Кремена Краева написа в социалната мрежа Фейсбук, че търси доброволци, които да помогнат да се изгради щъркелово гнездо в село Тънково, област Бургас.

"Сега е още хладно, но лятото предполагам няма как да се лежи върху нагорещения метал", написа жената.

Краева отбеляза, че гнездото е на щъркел, който миналата година е намерила прострелян и със счупено крило.

"Това е гнездото на щъркела, който миналата година намерих прострелян, със счупено крило, засъхнали семена в устата и обезводнен с труперещи крака. Заедно с една жена от Тънково го прибрахме в моята градина и на следващия ден го предадохме на инспектори от РИОСВ, които го натъпкаха в един кашон", написа още Кремена.

Жената няколко пъти е звъняла на РИОСВ, за да попита какво се случва с пострадалия щъркел и получалава различни отговори.

"Един ми казваше, че е добре, а друг, че е починал преди няколко дни... оставям изводите на вас!", добави тя.

"Днес видях щъркел върху конструкцията, където би трябвало да има и гнездо, може би половинката му. Ако щъркелът е женски, предполагам няма да може да се справи сам с изграждането, защото доколкото знам това върши мъжкият", завършва поста си Кремена.

Жени Пеева написа в коментарите под поста, че е забелязала два щъркела в гнездото, а Кремена й отговори: "Страхотно, всеки ден минавам оттам и все е един, дано успеят да си изградят гнездото и да създадат поколение".

Снимки: Кремена Краева / FB: Шофьори/Несебър/