На косъм от инцидент.

Автомобилната камера на Владимир Бакалов е заснела ситуация, развила се на пешеходна пътека в столицата, при която по чудо няма пострадали. От кадрите виждаме как жена се насочва към пешеходната пътека, когато колата на автора на поста приближава. Съответно жената се спира и се чуди как да реагира – вероятно не е била сигурна дали шофьорът на возилото ще спре.

Според Бакалов някои пешеходци са станали много уверени. Ето какво пише още той:

„Мислят си, че като пресичат на пешеходна пътека Всевишният ги защитава и са неподвластни на законите на физиката. Да, на пешеходна пътека пешеходецът е с предимство, но това не му дава право да връхлита като хала, без да гледа. Слагаш плахо крачето на платното, уверяваш се, че шофьорите са те видели и са започнали да намаляват, и тогава минаваш. В такива случаи рязкостта на спирането баланс от нуждата да спасиш пешеходецът и да избегнеш удар отзад, който баланс аз постигнах с неимоверни усилия. На тези хубави гладки жълти павета единственото, което спаси тази госпожа, беше усърдната работа на ABS-а. Да отиде да запали свещичка за здраве.

P. S. И да, скоростта ми е перфектно съобразена с пътните условия, както се вижда.“

В коментарите под публикацията Желязка пише: „Серизоно ли считаш, че тя е виновната в случая, галфон!“, а Мартина Крумова смята, че книжката на Бакалов му се е паднала от зрънчо.

Мартин Бонев подкрепя мнението на шофьора. „Аз съм шофьор и когато пресичам първо спирам на пешеходната пътека и се оглеждам, за да съм сигурен, че и мен са ме видяли. Не случайно на повечето пътеки вече пише с големи букви ПОГЛЕДНИ! А не да се засилиш като кон с капци и да минеш по модния подиум и чак когато стъпиш на пътеката да изгледаш злобно шофьорите, че горките едвам са спрели, за да минеш ти оттам“, пише той.

Мартин Костов пък съветва шофьора на автомобила да внимава повече в пътната обстановка. „Ако наистина си мислиш, че си прав, повече не се качвай на автомобил. Жената се вижда от 50 метра какво ще направи. Сега отивай да си купиш гуми и внимавай повече в пътната обстановка. Както виждаш човекът с колата в ляво от теб се справи без никакви проблеми“, коментира мъжът.

Да припомним, че член 119 от Закона за движение по пътищата гласи следното:

(1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.

Има ли виновен и кой е той – споделете Вашето мнение в коментарите под статията. Междувременно вижте и видеото тук: