Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателят на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години.

Терзиев ще получава максималният възможен размер според нормативните разпоредби -  колкото взима и един министър. Заплатата на министрите е обвързана с тази на депутатите, която пък е 3 пъти средната работна заплата в обществения сектор за последния месец на изминалото тримесечие, пише БНР.

Така възнаграждението на кмета би трябвало да надвиши 9100 лв. според данни за средните възнаграждения за декември 2023 година. Заместниците на Васил Терзиев, както и районните кметове, трябва да получават около 7000 лв., председателят на Общинския съвет - около 8200 лв., а общинските съветници - по над 5700 лв. Увеличението ще бъде в сила от 1 април, когато ще има данни за средната заплата в обществения сектор за първото тримесечие на тази година.