"Централната избирателна комисия (ЦИК) извършва проверка и не може да даде еднозначна информация". Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева относно разпространената информация в публичното пространство, че задържаните български граждани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия, са били членове на секционна избирателна комисия.

По думите ѝ от комисията работят по установяването на това дали има такива лица, които са заемали длъжността, кога и от кого са били предложени.

"Становището на ЦИК е, че дори тези лица да са участвали в секционни избирателни комисии, по никакъв начин не може да даде отражение в резултатите на изборите, тъй като става въпрос за работата на колективен орган", каза тя, цитирана от БТА.

Позната на българите, арестувани в Лондон: Винаги съм имала едно наум с тях

Вчера Би Би Си съобщи, че трима български граждани са задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия, като публикува техни снимки и обяви имената им. За БТА посланикът на страната ни в Обединеното кралство Марин Райков заяви, че британските институции не са информирали българското посолство в Лондон за задържането на тези трима души. По-късно от Министерството на външните работи също съобщиха, че властите във Великобритания не са се обърнали към посолството на България в Лондон.

Снимка: БГНЕС