Гордостта на Пловдив - река Марица, отдавна не прилича на река. Жителка на кв. Филиповци преди доста време изрече култовото: Тук е като в Жунгла, някаква Жунгла! Е, ако въпросната дама дойде под тепетата, най-вероятно оная "жунгла" ще й се стори оазис в сравнение с пловдивската.

Заради непочистваното с години корито и пълното безхаберие на местната власт сега самата тя изведнъж се сети колко опасна и разрушителна може да стане реката, ако не се вземат спешни мерки. И обяви частично бедствено положение за Пловдив, аргументираща го с евентуални 6-метрови вълни, разрушения и безводие.

Обявиха частично бедствено положение в Пловдив

И точно на тази база Общината пусна с неотложност директно договаряне с фирма ПИМК, които да поразчистят около основите на мостовете и обраслите с буйна растителност острови срещу скромните 1,5 млн. лева. Разбира се, цялостното почистване на коритото в очертанията на града ще струва в пъти повече.

Вчера бдителни пловдивчани забелязаха в коритото на реката едно тракторче. И се запитаха - да не би почистването вече да е започнало?

В същото време кметът на Район "Северен" в Пловдив Стоян Алексиев, екс шеф на ОП “Градини и паркове”, индиректно нападна сегашния директор на общинското предприятие Веселин Козарев, показвайки снимки как е изглеждала река Марица през 2017 г. - т.е. по "негово" време.

"Река Марица!!! Снимките съм ги правил 2017 г., когато бях директор на ОП “Градини и паркове” и бреговете и островите бяха окосени…", написа той във Facebook:

Което предизвика дискусия в социалната мрежа, от която става ясно, че "Всичко е дали човек го може"...