Учителка изрази възмущението си от поведението на хората. Варненката става свидетел как хората съвсем не проявяват граждански ангажимент. Жената забелязва пожар да пламва близо до контейнери за боклук.

В същото време минувачите или сякаш не виждат случилото се, или просто не искат да обръщат внимание. Други пък най-невъзмутимо си изхвърлят отпадъците, някои битови, други строителни. Те дори не си правят труда да отворят капаците на контейнерите, а просто оставят ненужното близо до тях.

Ето какво написа тя:

„Скъпи съграждани, скъпи господине, който подминавате пожара и не се замисляте, че буквално можете да спасите живота на семейството ми. Вие госпожо, която най- безцеремонно изхвърляте повече от 5 чувалчета битов отпадък, пред дома ми, на улицата, където играе Вашето дете и даже не си правите труда да отворите кофите- може утре Вашето дете да е в моята група, в детската градина и Вие ще очаквате от мен, аз да го науча къде да си хвърля боклука. Не! Вие сте личният пример за децата си и ние учителите сме безсилни да се борим с Вашата неграмотност и липса на съвест, и невъзпитание, защото при Вас вече е непоправимо.

Скъпа съседке, благодаря, че реагира най-адекватно от всички и изгаси пожара, който беше животозастрашаващ за цялата улица .

Моята работа е свързана с това, да науча децата Ви на лична отговорност, на чувството и мотивацията да променим света към едно по- добро място за живеене, като започнем от личната промяна и личната отговорност, и личния пример.

Пиша този пост не, за да се оплача. Пиша го, за да го видят децата на тези господа , онези деца, които аз възпитавам и да им се скарат. Да им обяснят, че причинно- следствието действа не само в най- ранна детска възраст, а през целия живот. Че прехвърлянето на отговорност е бягането от лична такава!

Пиша този пост, за да ви помоля - скъпи майки, скъпи дядовци и баби, скъпи съседи, скъпа община - отговорна за този инцидент, МОЛЯ ВИ, ПОЕМЕТЕ СВОЯТА ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ И, КОГАТО СТЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА НАПРАВИТЕ НЕЩО - НАПРАВЕТЕ ГО, ДАВАЙТЕ ЛИЧЕН ПРИМЕР НА ДЕЦАТА, ЗАЩОТО ЕДИН ДЕН, ЩЕ ТЪНЕТЕ В СОБСТВЕНИТЕ СИ БОКЛУЦИ И СОБСТВЕНИТЕ ВИ ДЕЦА, ЩЕ ГО ПРИЕМАТ ЗА НОРМАЛНО! ЗАЩОТО НИЕ КАТО РОДИТЕЛИ СМЕ ОТГОВОРНИ ДА ГИ НАУЧИМ КАКЪВ ПРИМЕР ДА ДАВАТ ТЕ!

Тези кадри са от улица Мир 90, непосредствено до кофите сме изградили тази мрежа, тъй като до нея има газ-станция/ табло, която е лесно запалима. На броени секунди, преди тази газ станция да се възпламени, съседите реагираха... Благодаря ви!

Вие, граждани - нямате право да си изхвърляте боклука извън кофите и подлежите на глоба!

Време е да се събудим, скъпи граждани. Никоя политическа сила, някоя партия, никоя детска градина, училище или институция, не може и не е в състояние да даде добрия пример на децата Ви, ако Вие, като родители не правите това.

И последно, все пак, ако ти си от онези съвестни хора, които изпитват истинска необходимост да живеят на по- чисто и красиво място, моля те - снимай, прави клипчета, хващай престъпниците , като видиш пожар, ако те е страх- звънни на 112, НО НАПРАВИ НЕЩО, ЗАЩОТО УТРЕ ТВОЯТ ЖИВОТ ЩЕ ЗАВИСИ ОТ НЕЧИЕ ДЕЙСТВИЕ.

Пишете жалби до институциите, защото те са заспали дълбок сън. Не поемането на личната ви отговорност като данъкоплатец и гражданин, и родител е равно на престъпление - за личния морал, за личните ценности, за децата ви...

Защото светът вече е по-добро място, ако ти самият правиш добри постъпки!"