След днешния куриоз кметове да извозват хората от осем села от община „Родопи”, останали без автобуси до Пловдив и след обещания обществен транспорт на хората за първия работен ден от седмицата, около 18 ч им е било съобщено, че такъв няма да има и утре, понеделник. "Оправяйте се!", е прозвучал оптимистичният призив към тези, които са се опитали да разберат как да стигнат до работните си места, а децата им до училище.

"Санитари, акушерки, медицински сестри в почти всички болници в Пловдив, основната част са в Хирургиите, лаборанти, магазинери... поне 50 - 60  души от Брестовица работят в Пловдив, сподели за GlasNews брестовчанка. Ученици, които учат в града, как ще отидат и по-важното е как ще се върнат вечерта от училище. Какво означава всеки да се спасява сам, ние не сме 5-6 души, поне 25 лв. е таксито от Брестовица до Пловдив. Колко хора могат да си го позволят? Аз ако бях един кмет, щях за един ден да намеря превоз и да реша проблема за този един ден. Какво да правят хората, които нямат коли? Как да се спасяват сами?", пита жената.

Причината за кошмарната ситуация не само в Брестовица, а и в Цалапица, Златитрап, Брестовица, Бойково, Дедово, Лилково, Ситово и Скобелево е, че сегашният превозвач „Хеброс бус” не е подписал едностранно договора и предстоят преговори с друга фирма, която да поеме линията. 

Предлагаме ви официалното съобщение от общината:

От името на община „Родопи“ се обръщаме с призив към жителите на селата Цалапица, Златитрап, Брестовица, Бойково, Дедово, Лилково, Ситово и Скобелево.

Както ви информирахме, договорът със сегашния превозвач „Хеброс бус“ не беше подписан едностранно от негова страна, което наложи спешни преговори в почивните дни от страна на община „Родопи“.

Утре, 4.12.2023 година , предстои договаряне и подписване на споразумение с новия превозвач по линиите Пловдив-Цалапица, Пловдив-Златитрап-Брестовица и към високопланинските села.

Поради непредвидените обстоятелства за утрешния ден гражданите на тези населени места трябва сами да организират транспорта си до областния град.

Имаме уверението от страна на новата фирма-превозвач, че от ВТОРНИК, 5.12., ще бъде възстановена транспортната схема по същия график, маршрут и съществуващите към момента спирки.

През неделния ден община „Родопи“ осигури служебен транспорт за превозване на пътниците от засегнатите населени места.

Община „Родопи“ ще настоява да се вземат сериозни мерки срещу превозвача „Хеброс бус“, който се явява монополист в Пловдивска област. Той е поел най-много линии от областната транспортна схема, но не успява да ги обслужва.

Както се казва, ще поживеем и ще видим кой и как ще потърси отговорност на монополиста. И дали скандалната ситуация ще бъде само за един ден...