Ценовата ножица на основните храни на едро между различните области в страната продължава да се разтваря и през последната седмица на февруари.

От 10-те продукта, цените на които се съпоставят във всички области на страната, най-голяма е разликата от 3.81 лева при кравето сирене (от 5.68 лв./кг в Добрич до 9.49 лв./кг в София), следват: кашкавалът "Витоша" с 3.00 лв. разлика (от 9.80 лв./кг в Стара Загора до 12.80 в Монтана), при каймата смес разликата е 2.90 лв. (от 4.90 лв./кг във Враца до 7.80 лв./кг във Велико Търново), показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Разлика от 2.30 лева е отчетена при зрелия фасул (от 2.50 лв./кг в Шумен до 4.80 лв./кг в София), при замразеното пиле разликата е 1.55 лева (от 3.40 лв./кг в Хасково и Пловдив до 4.95 лв./кг в Добрич), разлика от 1.20 лева е отчетена при ориза (от 1.80 лв./кг в Стара Загора до 3.00 лв./кг в Бургас), при слънчогледовото олио разликата е 1.15 лева (от 2.05 лв./литър в Пловдив до 3.20 лв./литър в София), разлика от 0.69 лева е отчетена при брашното тип 500 (от 0.71 лв./кг в Стара Загора до 3.00 лв./кг в Бургас), при яйцата разликата е най-малка - от 0.08 лева (от 0.17 лв./броят в Добрич до 0.25 лв./броят в Бургас).

Прави впечатление, че на три от 10-те основни храни - кравето сирене, слънчогледовото олио и брашното тип 500, цените на едро са най-високи в София.

В същото време в Стара Загора са отчетени най-ниските стойности също на три продукта - кашкавал "Витоша", ориза и брашното тип 500.

Поскъпване на храните по стоковите борси и тържищата продължава и в края на февруари за втора поредна седмица, сочат данните от последния бюлетин на ДКСБТ.

През предходната трета седмица на месеца най-вероятно заради лошото време и нарушеното снабдява по стоковите борси в страната цените на едро поскъпнаха с 0.71 процента. Така възходящият тренд продължава.

Седмичната равносметка показва още, че от 34-те хранителни продукта, наблюдавани от ДКСБТ, поскъпналите са 23, поевтинелите са 10, а без промяна на цената е само един.

От началото на годината три поредни седмици храните поевтиняваха съответно с 2.43% през първата седмица на януари, с 0.65% през втората и с 1.83% през третата.