На 13 септември 2024 г. фирма КМД е извършила планираното си почистване на част от контейнерите за отпадъци в калояновското село Ръжево Конаре. Въпреки усилията за поддържане на редовна хигиена, проблемите със замърсяването и неправилното изхвърляне на отпадъци продължават да пораждат сериозни притеснения сред добросъвестните жители.

На 16 септември, в ранните часове на деня, екипът на КМД отново бил в селото, за да довърши почистването на останалите контейнери. Кметицата на селото - Гюрга Дарджонова, лично присъствала на място и установила, че контейнерите, разположени зад училището, са били превърнати в нерегламентирано сметище само за три дни. Това се посочва във Фейсбук страницата "Кметство село Ръжево Конаре". "Контейнерите бяха пълни с треви и всякаква друга растителност", допълват от кметството.

След намесата на местната власт, два от контейнерите били премахнати и преместени на ново място. Една от жителките обаче изразила възмущение от новото местоположение на един от контейнерите - той бил позициониран в близост до дома ѝ. "По нейните думи е по-добре контейнерите - сметището да е до училището при децата, отколкото пред дома й!", пишат от кметството, оттам са категорични: "Срамно е самите Вие да правите сметищата и после да изисквате от Общината и кметството да Ви го почистват!".

Този случай е поредното напомняне за необходимостта от по-строги мерки и съвместни усилия между местната власт и жителите за опазване на чистотата в селото.